Distansstudier del 5 - Studietips för distansstudier


Distansstudier del 5 - Studietips för distansstudier

Många bra tips och tekniker för studier i allmänhet finns i vår Studieskola, och den har man nytta av även som distansstudent. Men här kommer några tips som är mer specifika.

Planera!

När du studerar på distans är det ännu viktigare än vid andra former av studier att du har förmågan att planera din tid. Då det inte finns föreläsningar eller annat som tvingar dig att följa en viss studietakt är risken stor att det tar för lång tid innan du kommer igång ordentligt. Läs igenom allt kursmaterial noga så att du vet vad du förväntas prestera under kursens eller terminens gång. Gör sedan upp en plan, gärna med delmål att sikta på längs vägen.

studies.jpg

Obligatoriska träffar

Förekommer det träffar på din kurs? Planera inför dem i god tid! Har du långt att resa är det klokt att boka biljett och andra arrangemang i god tid. Det kan också hända att kursen innehåller obligatoriska träffar över nätet, där alla deltar samtidigt. Planera i så fall in även dessa i god tid, så att du inte råkar boka upp dig på något annat samtidigt. Kanske behöver du ta ledigt från jobbet? Se till att lösa alla praktiska problem som kan komma i vägen för studierna.

Håll dig uppdaterad!

Gå in på kursens hemsida varje dag så att du håller dig uppdaterad om vad som händer. Det är här som all kommunikation sker och det är viktigt att du följer med ordentligt här.

Diskutera mycket!

Det finns många fördelar med diskussioner som bedrivs på nätet istället för ett klassrum. Du kan sitta i lugn och ro och formulera dig, så att du verkligen får sagt det du vill, utan att någon avbryter dig. Du kan också läsa andras inlägg flera gånger, och därmed förhoppningsvis få en tydligare bild av vad de menar. Diskussioner hjälper till med inlärningsprocessen, så var aktiv! Var noga med att lägga in dina inlägg på rätt plats, och försök undvika alltför kompakta block med text. Tänk på att andra ska orka läsa det du skriver.

Lär känna andra som läser kursen

Det kan lätt kännas lite ensamt som distansstudent, om studierna tar mycket tid och tvingar dig att sitta långa stunder framför datorn utan någon att prata med. Passa därför på att få kontakt med kurskamraterna via studieplattformen eller hemsidan som används för kursen, och socialisera. Det kanske finns någon som bor i samma stad som du? I så fall kan det ge mycket att träffas och diskutera kursen över en fika eller något. Även om det inte skulle gå, så är det värt mycket att ha någon att prata med om skolan.